Jak zrobić owoce kandyzowane?

28-02-2011, autorstwa:

Owoce kandyzowane można kupić w większości sklepów spożywczych. Zdecydowanie przyjemniej zrobić je własnoręcznie. Wystarczą dobre chęci i podstawowe umiejętności kulinarne.

Właściwości owoców kandyzowanych

Dzięki wykorzystaniu w procesie kandyzacji cukru, owoce na długo zachowują swoje właściwości – jędrność, kształt, intensywną barwę i smak. Zapach kandyzowanych owoców jest silny i charakterystyczny. Posłużył on za inspirację do stworzenia zapachowej świecy, której aromat idealnie pasuje do długich zimowych wieczorów.

Przepis na kandyzowane owoce

Samodzielne zrobienie kandyzowanych owoców nie jest skomplikowane. Potrzebne będą do tego ulubione owoce np. jabłka, cukier, woda, rondelek. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na plasterki lub w kostkę. Rozpuść w wodzie cukier, tworząc w ten sposób syrop cukrowy. Cukru powinno być nieco więcej niż wody. Rondel z syropem cukrowym postaw na wolnym ogniu. W momencie zagotowania syropu wsyp owoce. Należy je gotować w cukrze i wodzie do chwili, gdy zmienią barwę na brązową. Wówczas należy zdjąć je z ognia i odstawić do ostygnięcia. Najlepiej przelać je do słoiczka, w którym będą przechowywane.

Zastosowanie owoców kandyzowanych

Owoce kandyzowane wykorzystywane są głównie jako dodatek do ciast (keksów, babek, tortów i serników) i innych deserów. Bardzo często stosowane są jako dekoracje. Można je śmiało jeść same, jako naturalne słodycze. Są również składnikiem mas lodowych.

9,7/10

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Polityka Cookies

Produkt został dodany do Twojego Koszyka!

Pola zaznaczone na czerwono wypełnione niepoprawnie!

Akcja lorem ipsum dolor sit amer została wykonana a to jest pasek informujący o niej, przyklejony do dolnej krawędzi ekranu