Cukier występuje w wielu potrawach i napojach, jakie na co dzień spożywamy. Jak powszechnie wiadomo, biały cukier nie wpływa korzystnie na zdrowie, dlatego też warto zastąpić go czymś zdrowszym. Niewiele osób wie, że zamiast wykorzystywania do słodzenia cukru, czy słodzików, można śmiało stosować syrop klonowy.

Czym jest syrop klonowy?

Bywa on określany mianem naturalnego cukru. Jak wskazuje nazwa syrop klonowy uzyskiwany jest z pnia klonu. Dzięki odparowaniu wody uzyskiwana jest gęsta konsystencja bogata w sole mineralne ważne w prawidłowej pracy erca i układu nerwowego, takich jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Warto podkreślić, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. Ma lekko gęstą konsystencję, słodki smak, bursztynową barwę i charakterystyczny zapach. Syrop klonowy produkowany jest w Kanadzie i niektórych regionach USA.

Istnieje również przekonanie, że syrop klonowy jest afrodyzjakiem, takim samym jak lubczyk, czy szampan, bowiem zwiększa on wrażliwość na bodźce zewnętrzne i pobudza zmysły. Badania medyczne dowiodły, że substancje zawarte w syropie klonowym wpływają na ośrodki seksualne.

Zastosowanie syropu klonowego

Na ogół, syrop klonowy jest używany jako zamiennik cukru, słodzików i miodu. Można go używać w roli polewy do naleśników i gofrów, jest dodatkiem do owoców, francuskich tostów na słodko, różnorodnych ciast, lodów, deserów, jogurtów, płatków śniadaniowych, a także sałatek i sosów. Znakomicie komponuje się z warzywami, smażonymi lub pieczonymi mięsami i rybami. Można go dodawać do mleka, kawy i herbaty, jak również jako dodatek do drinków.

9,7/10

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Polityka Cookies

Produkt został dodany do Twojego Koszyka!

Pola zaznaczone na czerwono wypełnione niepoprawnie!

Akcja lorem ipsum dolor sit amer została wykonana a to jest pasek informujący o niej, przyklejony do dolnej krawędzi ekranu