Yankee Candle Nowe Zapachy!! Sprawdź!!

Popularne: Yankee C Mulling Spices wosk w Gorąca Czekolada Wyrazisty z dwoma knotami Bursztynowy duży słój

Twój koszyk

brak produktów w koszyku

Aktualnie w sklepie jest 2691 produktów.

Właściwości syropu klonowego i jego zastosowanie

Cukier występuje w wielu potrawach i napojach, jakie na co dzień spożywamy. Jak powszechnie wiadomo, biały cukier nie wpływa korzystnie na zdrowie, dlatego też warto zastąpić go czymś zdrowszym. Niewiele osób wie, że zamiast wykorzystywania do słodzenia cukru, czy słodzików, można śmiało stosować syrop klonowy.

Czym jest syrop klonowy?

Bywa on określany mianem naturalnego cukru. Jak wskazuje nazwa syrop klonowy uzyskiwany jest z pnia klonu. Dzięki odparowaniu wody uzyskiwana jest gęsta konsystencja bogata w sole mineralne ważne w prawidłowej pracy erca i układu nerwowego, takich jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Warto podkreślić, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. Ma lekko gęstą konsystencję, słodki smak, bursztynową barwę i charakterystyczny zapach. Syrop klonowy produkowany jest w Kanadzie i niektórych regionach USA.

Istnieje również przekonanie, że syrop klonowy jest afrodyzjakiem, takim samym jak lubczyk, czy szampan, bowiem zwiększa on wrażliwość na bodźce zewnętrzne i pobudza zmysły. Badania medyczne dowiodły, że substancje zawarte w syropie klonowym wpływają na ośrodki seksualne.

Zastosowanie syropu klonowego

Na ogół, syrop klonowy jest używany jako zamiennik cukru, słodzików i miodu. Można go używać w roli polewy do naleśników i gofrów, jest dodatkiem do owoców, francuskich tostów na słodko, różnorodnych ciast, lodów, deserów, jogurtów, płatków śniadaniowych, a także sałatek i sosów. Znakomicie komponuje się z warzywami, smażonymi lub pieczonymi mięsami i rybami. Można go dodawać do mleka, kawy i herbaty, jak również jako dodatek do drinków.

Przygotowała Ola


Czytaj więcej

  •  Glinki były stosowane już w starożytności. Początkowo w celach ściśle zdrowotnych, w późniejszym okresie doceniono ich pozytywne właściwości kosmetyczne. W zależności od zawartości składników mineralnych, glinki przybierają różne barwy. Miejscem ich wydobywania są rozlewiska wodne i skamieniały popiół wulkaniczny. Pozyskiwane są z trudnodostępnych miejsc (gleba, morze, jaskinie), stąd trafne jest określenie, iż swoją siłę czerpią z natury. Glinki są prawdziwym „złotem kosmetycznym”, niezwykle cennym surowcem, gdyż są zupełnie naturalne i pozbawione jakichkolwiek zanieczyszczeń.

    czytaj więcej »

  •  Masz już dosyć nieprzyjemnych zapachów unoszących się w Twoim domu czy miejscu pracy? Denerwują Cię ostre aromaty gotowanych potraw, albo zapach pleśni dochodzący z piwnicy? Możesz się ich w łatwy sposób pozbyć.

    czytaj więcej »

  • Będąc na plaży na nasze zmysły oddziałuje wiele wrażeń – morska bryza, odgłosy uderzających o brzeg fal a także zapachy. Czy można powiedzieć, że morze charakterystycznie pachnie? Jak najbardziej!

    czytaj więcej »

Opinie o produktach

  1. Ewa - Ocena: 8/10

    Ogólnie niezły zapach, ale jest w nim coś, co mnie meczy, jakaś taka nuta spalenizny, pieczenia, zapach mocno wyczuwalny Sprawdź »

  2. IRENA - Ocena: 10/10

    Ponownie użyłam połowy wosku jak w przypadku Hot Chocolate i pokój wypełnił się delikatną słodyczą. Dla mnie zapach super . Sprawdź »

  3. Dorota - Ocena: 10/10

    Bardzo dobrze odwzorowanych zapach amerykańskich naleśników z syropem klonowym. Jak zwykle muszę pochwalić moc zapachu z tej małej świeczki. Bardzo przyjemny aromat. Sprawdź »

  4. Twoje imię - Ocena: 10/10

    Zdecydowanie mój ulubiony zapach! Intensywny, otulający. Jabłka z nuta cynamonu. Po prostu cudowny! Sprawdź »

Zadzwoń